"Tenim tots els ingredients per convertir-nos en un port digital de primera” (2024)

Ana M. González Periodista

"Barcelona avui dia és un 'hub' d'emprenedoria tecnològica i digital. En concret la ciutat se situa entre el top cinc d'ecosistemes emergents del món. El sisè millor ecosistema d'empreses tecnològiques i la sisena ciutat més digital d'Europa i, a més, forma part del top deu de ciutats europees més innovadores". Vicenç Hernández, president de la Cambra al Barcelonès Nord, ha iniciat amb aquestes dades la presentació de l'estudi Barcelona, port digital de la Mediterrània, que ha estat el tret de sortida de la jornada organitzada a l'auditori del HUB CambraDigital de Barcelona, un escenari on s'han donat a conèixer una publicació que analitza les claus per reduir les mancances en infraestructures digitals interconnectades, com centres de dades i xarxes de telecomunicacions, i detalla l'impacte econòmic, tant en el PIB com en la generació de llocs de treball, derivat de les inversions en aquestes infraestructures i mostra els passos a seguir per consolidar la regió com a node d'interconnexió entre Europa, el Nord d'Àfrica i el Pròxim Orient.

L’auditori, com espai de col·loqui sobre economia i port digital, ha dedicat la sessió a analitzar la importància que confereix a la ciutat convertir-se en el port digital de la conca mediterrània. Segons Hernández, “tenim tots els ingredients per convertir-nos enun port digital de primera, una porta d’entrada de dades, però també de coneixement, de disrupció tecnològica i de talent". “Catalunya és i serà el motor del sud d’Europa si aprofitem i fem realitat projectes com aquest que presentem”, afegeix.

Hernández (president de la Cambra): “Barcelona se situa entre el top cinc d'ecosistemes emergents del món”

A més, Hernández ha destacat que "Barcelona és la vuitena ciutat del món més atractiva per treballar de cara als estrangers". Argumenta que el cinturó de la província de Barcelona ha de ser un eix estratègic de creixement potencial que hem de saber entre tots aprofitar l'experiència empresarial i de l'àmbit industrial i de serveis de tota la província de Barcelona per intentar aconseguir una economia molt més diversificada i que, per tant, aconsegueix un millor equilibri de prosperitat a tota la ciutadania.

A més d'Hernández, s’han posat al capdavant de la ponència L’impacte econòmic de convertir Barcelona en un port digital,la directora del sud d’Europa de DECIX, Theresa Bobis, qui ha abordat breument el paper de Barcelona en l’ecosistema d’interconnexió del sud d’Europa i la Mediterrània; el director general de Digital Realty a Espanya, Robert Assink, que ha tractat la infraestructura digital i la seva relació amb el desenvolupament econòmic; i el director del gabinet d’Estudis, Joan Ramon Rovira que ha analitzat el paper de Barcelona com a capital tecnològica.

Hernández (president de la Cambra): "Barcelona és la vuitena ciutat del món més atractiva per treballar de cara als estrangers"

.@vishernandez (#CambraBCNNord): "Barcelona és avui un clar hub d’emprenedoria tecnològica i digital".

💬El president de la territorial del #BarcelonèsNord ha destacat el paper de #Barcelona i el conjunt de la seva regió per ser el motor del sud d'Europahttps://t.co/r6EHeQS1Qv pic.twitter.com/vJpKdkrB4b

— Cambra de Comerç de Barcelona (@CambraBCN) May 16, 2024

La inversió en centres de dades a Barcelona superarà els 7.000 milions d'euros el 2025

Barcelona és una destinació per a centres d'excel·lència tecnològica, està associada a la innovació i té la capacitat d'atreure talent i inversió estrangera. A més, l'arribada de cables submarins connecta la ciutat de forma directa amb la resta dels continents de l'arc mediterrani. Segons l'informe Barcelona port digital de la Mediterrània de Digital Realty i DE-CIX, elaborat per la firma d'anàlisi Foundry i amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona, per al 2025 s'espera que la capacitat instal·lada en centres de dades arribi als 173 MW, cosa que suposaria en termes econòmics una suma de 1.047 milions d'euros. Gràcies a l'efecte multiplicador d'aquesta inversió, el seu impacte al PIB de la regió arribaria als 7.235 milions d'euros i generaria més de 2.200 llocs de treball.

Tot això està situant Barcelona en el mapa d'interconnexió global. Per assolir l'estatus de port digital i convertir-se en un node d'intercanvi de dades i serveis digitals, l'informe també apunta a la necessitat de desenvolupar un ecosistema de centres de dades, punts neutres, proveïdors de serveis cloud, xarxes de comunicacions, integradors de sistemes i consultores.

D’aquesta manera, Assink ha posat en relleu que, “encara que Barcelona no ha estat històricament una destinació d'inversió per als proveïdors de centres de dades, l'arribada dels cables submarins, la xarxa de comunicacions i la situació geogràfica per a l'intercanvi de dades a la Mediterrània l'estan convertint en un centre de redundància de Marsella”.

El seu impacte al PIB de la regió arribaria als 7.235 milions d'euros i generaria més de 2.200 llocs de treball

S'espera crear 2.218 llocs de feina

La inversió ja anunciada de 1.047 milions d'euros a Barcelona per al 2025 equival al 27% de la inversió estrangera rebuda per la ciutat el 2022. I té impacte tant en el PIB, com en l'ocupació i el desenvolupament econòmic i tecnològic. Cada euro invertit té un efecte multiplicador de set euros. Si es materialitza la inversió anunciada, l’impacte suposaria un increment equivalent al 7,7% del PIB de la ciutat de Barcelona el 2022. A més, s'espera crear 2.218 llocs de feina. D'aquests, 1.030 a la fase de construcció, 713 a l'operació i 385 de forma estesa. A Barcelona el desenvolupament tecnològic es reflecteix en la consolidació de l’economia digital, l’atracció de centres d’excel·lència i l’impuls de nous sectors estratègics com l’audiovisual o el gaming.

L'estudi posa de manifest la necessitat que les autoritats públiques esdevinguin actors clau per a fer de Barcelona un destacat 'hub' digital a la Mediterrània. Això implica no només promoure i difondre les infraestructures digitals, sinó també desenvolupar plans estratègics en col·laboració amb els principals agents econòmics.

Els experts assenyalen diverses mesures clau, com la simplificació dels tràmits burocràtics per a la creació de centres de dades. A més, es destaca la importància d'una revisió completa de la planificació de la xarxa elèctrica per assegurar un subministrament energètic eficaç i confiable.

Subscriu-te de franc a VIA Empresa i rebràs al teu correu les nostres millors històries, reportatges i entrevistes, a més d’altres avantatges exclusius per a subscriptors.

Abans d'enviar-nos les teves dades llegeix la següent informació INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES Responsable del tractament: TOTMEDIA COMUNICACIÓ, S.L. Finalitat del tractament: Atendre les sol·licituds d'informació que els usuaris d'aquest formulari ens enviïn. Legitimació: Consentiment de l'interessat en enviar-nos el formulari amb les seves dades. Destinataris: El personal, la direcció de l'empesa i els prestadors de serveis necessaris per complir amb les nostres obligacions. No cedirem les seves dades a tercers. Drets que l'assisteixen: Té dret a accedir, rectificar i/o suprimir les seves dades, així com altres drets, com s'explica detalladament a la política de privacitat, dirigint-se a privacitat@totmedia.cat. Informació addicional: Per a més informació consultin la política de privacitat.

"Tenim tots els ingredients per convertir-nos en un port digital de primera” (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5705

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.