Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază (2024)

Alegerile europarlamentare de pe 9 iunie 2024 au și o miză financiară pentru românii care vor ajunge la Bruxelles. Un europarlamentar încasează un salariu de invidiat. În plus, beneficiază și de multe alte avantaje.

Ce salariu are un europarlamentar. Cât ar putea câștiga un român la Parlamentul European de la Bruxelles

Peste mai puțin de trei săptămâni, în România și în statele din blocul comunitar au loc alegerile europarlamentare. Peste 18 milioane de români au ocazia de a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

ADVERTIsem*nT

Cei 33 de aleși din țara noastră au un rol extrem de important în următorii cinci ani. Toată hotărârile pe care ei le iau își pun amprenta pe viața cetățenilor din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Pe cât de important e rolul, pe atât de mare este și venitul încasat de un europarlamentar. Legea spune că salariile europarlamentarilor sunt stabilite la 38,5% din salariul de bază al unui judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

ADVERTIsem*nT

Prin urmare, un român pe care îl trimitem la Bruxelles prin votul de pe 9 iunie este remunerat cu aproape 10.000 de euro brut pe lună. Net, asta înseamnă undeva la 7.800 de euro. Așadar, un europarlamentar primește în mână în jur de 39.000 de lei, de 20 de ori mai mult decât salariul minim din țară.

Ce pensie încasează un europarlamentar

Și pensiile unui ales european sunt considerabile. Legal, după ce ajung la vârsta de 63 de ani, cei trecuți pe la Bruxelles și au avut mandate întregi pot cere să iasă la pensie. Venitul nu este unul fix. El variază în funcție de numărul de mandate și de timpul exact petrecut în Legislativul european.

  • • Alegeri europarlamentare 2024. Lista completă a candidaților PSD, PNL, AUR, USR, Alianța Dreapta Unită, REPER

  • • AEP, avertisment pentru candidați și partide. ”Să nu continue propaganda electorală!”

  • • Un candidat PSD din Dolj și tatăl rivalului său de la PNL, amendați de poliție după ce s-au bătut

  • • Marcel Ciolacu, ironic la adresa lui George Simion: ”E ca în bancul cu Radio Erevan”

ADVERTIsem*nT

Pensia reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total. Costul este suportat de bugetul UE”, se arată pe site-ul Parlamentului European.

În prezent, cea mai mare pensie a unui fost europarlamentar român îi revine lui Marian Jean Marinescu. După trei mandate complete, de câte cinci ani, plus 19 luni din perioada 2007-2009, acesta are dreptul la o pensie de 5.800 de euro lunar.

ADVERTIsem*nT

Indemnizații europarlamentar. Ce sume de bani primesc aleșii de la Bruxelles

Destul de consistente sunt și indemnizațiile europarlamentarilor. La salariul mare se mai ”lipesc” încă aproape 5.000 de euro. Este indemnizația folosită pentru funcționarea birourilor parlamentare și cumpărarea de calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. De notat că cheltuirea banilor nu trebuie justificată cu documente.

La final de mandat, europarlamentarii mai au dreptul la o așa numită ”indemnizație tranzitorie”. Dacă vă întrebați ce este aceasta, ei bine e o sumă pe care politicienii o pot primi după ce termină mandatul, până își găsesc alt loc de muncă.

Banii se acordă cel mult doi ani. În cazul în care un fost eurodeputat își găsește un loc de muncă pe un salariu mai mic, Parlamentul European plătește diferența de bani până la valoarea fostului salariu, adică cei 7.800 de euro.

Ce diurnă are un europarlamentar

Pe lângă suma lunară, un europarlamentar dispune și de diurnă. Aceasta este de circa 350 de euro. De regulă, banii sunt destinați pentru cheltuieli cu cazarea, masa sau transportul.

Cheltuieli de deplasare

Dacă un eurodeputat are de făcut o deplasare, el nu o face cu bani din propriul buzunar. Aleșii pot cere rambursarea tuturor cheltuielilor de deplasare. De notat că suma trebuie să se încadreze într-o sumă anuală maximă, stabilită pentru fiecare țară în parte.

Cheltuieli medicale

Avantajele unui europarlamentar nu se rezumă la indemnizații și diurne. În cazul în care consideră de cuviință, aceștia pot cere decontarea a trei sferturi din sumele cheltuite pentru servicii medicale.

Câți oameni poate să angajeze un europarlamentar. Cu ce bani îi plătește

Odată instalați la Bruxelles, europarlamentarii mai primesc un buget de aproape 27.000 de euro / lunar pentru a-și alcătui echipa de consilieri cu care vor lucra în mandatul de 5 ani.

Legea prevede că fiecare dintre europarlamentari poate avea maxim 3 asistenți acreditați la Bruxelles, Luxemburg sau/și Strasbourg. Acestora li se adaugă și asistenții locali.

ADVERTIsem*nT

Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5888

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.